Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Από τον ΛΑΖΑΡΟΥ Λ. ΑΝΤΩΝΙΟΟ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑΜε την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου, μας δίδεται η ευκαιρία ενισχύσεως της ιστορικής μας μνήμης, καθώς θα χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθούμε τον σπουδαίο ρόλο της εκκλησίας και τις θυσίες των Αγίων Πατέρων από την επανάσταση έως και σήμερα.
Επί του προκειμένου,αρχικά θα θυμηθούμε το θεάρεστο έργο και την θυσία του Αγίου Κοσμά(ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ),ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους λόγω του τεράστιου έργου που του είχε ανατεθεί από την εκκλησία για να αφυπνίσει τους υπόδουλους Έλληνες. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ,γνωστός και ως Πατροκοσμάς είχε τρείς στόχους,την καλλιέργεια του ορθόδοξου φρονήματος ,την εκμάθηση είς βάθος της Ελληνικής γλώσσας και την ίδρυση σχολείων(ίδρυσε γύρω στα 200).
Συνεχίζοντας με περηφάνεια δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον Παλαιό Πατρών Γερμανό και την γνωστή του ρήση <<Η ιστορία και το μέλλον της Ελλάδος στηρίζονται πάνω σε τρείς λέξεις:Θρησκεία ,Ελευθερία,Πατρίς!>>,τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε΄ο οποίος αφού πρώτα βασανίστηκε εν συνεχεία δολοφονήθηκε δι΄απαγχωνισμού.Άλλες σημαντικές μορφές υπήρξαν ο ατρόμητος Παπαφλέσσας,ο επίσκοπος Σαλώνων Ησάϊος,ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος αλλά και πολλοί εκατοντάδες άγνωστοι κληρικοί οι οποίοι πολέμησαν στον εθνικοθρησκευτικό μας αγώνα έναντι των φανατικών Οθωμανών δίνοντας την ζωή τους για το Εθνικό Ιδανικό της Ελευθερίας.Οι Αγιορείτες αδελφοί μας ζώστηκαν και αυτοί με όπλα για την επανάσταση στη Χαλκιδική.Στο Ηράκλειο της Κρήτης έπεσαν ηρωϊκα ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Γεράσιμος και οι επίσκοποι Κνωσσού,Χερρονήσου,Λάμπης και Σφακίων,Σητείας και Διοπόλεως.
Εξίσου σημαντικός ο ρόλος της εκκλησίας σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις του Έθνους μας καθώς και στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο στην ηρωική περίοδο 1940-1944 όπου μετά το περήφανο <<ΟΧΙ>> του Ιωάννη Μεταξά στους Ιταλούς, ακούστηκε και το δεύτερο μεγάλο <<ΟΧΙ>> από τον Κομοτηναίο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο στους Γερμανούς ,ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην συμβολική παράδοση της πόλης των Αθηνών, λέγοντας με θάρρος στους εισβολείς <<ο επικεφαλής της εκκλησίας δεν παραδίδει ,την πρωτεύουσα της πατρίδας εις ουδένα ξένον>>.Επίσης μεγάλο έργο στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο διατέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Τίκας ο οποίος με εντολή του πρώτου οργανώθηκε στον Ε.Δ.Ε.Σ. όπως και με την συμμετοχή του Πατέρα Γερμανού Δημάκη στον Ε.Α.Μ. του Άρη Βελουχιώτη.
Φθάνοντας στον 21 αιώνα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον σπουδαίο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο όπου η γενιά μου είχε την ευλογία να ζήσει και να παρακολουθήσει τον Εθνικό αγώνα που έκανε για την αγάπη του προς την πατρίδα.Μία έντονη προσωπικότητα,με πολιτικά χαρακτηριστικά και με τεράστια επιρροή στη νεολαία,κατάφερνε να κάνει λαοσυνάξεις που θα ζήλευαν ακόμα και σήμερα μεγάλοι πολιτικοί παγκοσμίως. Έχει μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη μας η ύψωση του λάβαρου της επαναστάσεως και το παραλήρημα του κόσμου στην συγκέντρωση των Αθηνών για την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στην αστυνομική ταυτότητα.Ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας έλεγε <<Η εκκλησία έχει τον πνευματικό αγώνα και ο στρατός τον αγώνα για την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του έθνους >>.
Αν αναλογιστούμε τα έργα και τις θυσίες των Άγιων Πατέρων προς την πατρίδα,θα είμαστε σε θέση να συμπεράνουμε τον ακατάλυτο δεσμό κράτους και εκκλησίας,άλλωστε η Εθνικοθρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων αποτυπώνεται πασιφανώς στην σημαία της πατρίδος μας.
Κλείνοντας,μεγάλο πνευματικό έργο άφησε ο πολυγραφότατος συγγραφέας και λογοτέχνης Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης ο οποίος είχε βραβευτεί και τιμηθεί πολλές φορές για την λογοτεχνική και την εν γένει προσφορά του στα γράμματα αλλά και στην κοινωνία,διατύπωνε με σαφήνεια σε κάθε του ευκαιρία ότι <<Κάθε ιερέας κάθε κληρικός για να είναι εντάξει με την αποστολή του,θα πρέπει να είναι αυτός που θα αγκαλιάσει τον λαό,που θα θυσιάσει και το εγώ του και θα διακονίσει το λαό όπως ο Χριστός>>.
Ευχής έργον η ορθόδοξη εκκλησία να μπορέσει να συμβάλλει ξανά στην αφύπνιση αλλά και σε μία σύγχρονη επανάσταση που θα έχει ως γνώμονα την Ειρήνη και την ομόνοια των ομόδοξων λαών και κατά επέκταση την παγκόσμια ειρήνη.Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η τραγωδία που βιώνουμε στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας,ενός πολέμου που έκτος από τις άδικες ανθρώπινες απώλειες,αμαυρώνεται και η εικόνα του θεού.
ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου